Haberler

Teknoparkımız, Üniversitemiz ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü Proje Üretimi İçin El Ele Verdi

Haberler

TÜBİTAK Öğrenci Projeleri ve TEKNOFEST gibi festivallerde önemli başarılara imza atan Üniversitemiz, Yakın Geleceğin Büyük Türkiyesi hedefi doğrultusunda ilimizdeki ortaöğretim öğrencilerini farklı bilimsel disiplinlerde proje ve yüksek teknolojili ürünler üretmeye teşvik etmek, ilimizdeki öğretmen ve öğrencilerle proje tecrübelerini paylaşmak amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile istişare toplantısı yaptı.

Rektörlük Senato Salonu’nda yapılan toplantıya Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Rektör Yardımcımız ve Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOPARK) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Başalan, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Hayati Telefoncu, Genel Sekreterimiz Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci, Teknoloji Geliştirme Bölgesi Müdürü Prof. Dr. Ömer Varışlı, Teknoloji Transfer Ofisi  Müdürü Doç. Dr. Tuncay Şimşek, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Payıdar Akgüngör, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Böyükata, Kırıkkale MYO Müdürü Doç. Dr. Özgür Selvi, Keskin MYO Müdürü Doç. Dr. Alper Gürer, Doç. Dr. Hüda Sayın Yücel, Dr. Öğr. Üyesi Emrah Kantaroğlu, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birim Koordinatörü Mustafa Can Hiçyılmaz, KOSGEB ve Kalkınma Ajansı temsilcileri ile Kırıkkale’de proje yapan liselerin müdürleri katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcımız ve TEKNOPARK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Başalan, “Üniversitemiz Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOPARK) Yönetim A.Ş. tarafından düzenlenen ortak proje yapabilme güçlerimizi birleştirebilme, fikirleri projeye dönüştürme, mentor-menti çalışmaları yapabilme, tecrübe paylaşımı yapma ve istişare etme amacıyla yapılan etkinliğimize hepiniz hoş geldiniz. Katılımlarınız dolayısıyla hepinize teşekkür ederim. Üniversitelerin temel görevleri olan eğitim-öğretim, araştırıma-geliştirme ve toplumsal katkı konularını birlikte çalışacağımız bu toplantının sonunda bizlere zaman zaman liselerimizden ulaşan ve ülkemizin en büyük ar-ge fonlayıcıları olan TÜBİTAK ve TEKNOFEST gibi organizasyonlar hakkında liselerimizin istedikleri teknik veya teknolojik bilgi ve altyapı desteklerini daha etkin organize edebilme, Kırıkkale Üniversitesi öğrencileriyle Kırıkkale İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı liselerimizdeki öğrencilerimizin proje fikirlerinde birlikte hareket edebilme, sonrasında bu fikirleri projeye dönüştürme kabiliyetlerinin geliştirilmesi için önemli mesafe kat etmiş olacağımıza inanıyorum. Bu ilk toplantının tanışma toplantısı olmadan öte farkındalığın oluşması, ar-ge gücünü geliştiren Türkiye’ye katkı yapan Kırıkkale ortaöğretimi ve yükseköğretimi teknolojik ve bilimi üretme altyapılarını birleştirerek etkin hareket edebilen birimlerin kurulmasına da katkı sağlayacağını düşünüyorum. Toplantının verimli geçmesini diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

İşbirliğinden duyduğu memnuniyeti belirten İl Milli Eğitim Müdürü Hayati Telefoncu, “Hepinizi saygıyla selamlıyorum. Sayın Rektörümüz, Rektör Yardımcımız ve TEKNOPARK müdürümüz proje hazırlama, eğitimcilerin eğitimi ve proje hazırlama teknikleri konularında bizlere destek vereceklerini söylediler. Yardımları için kendilerine teşekkür ediyorum. Bildiğiniz üzere birçok okulumuzda çalışmalar yürütüyoruz ancak bu konularda desteğe ihtiyacımız var.  Bizlere bu konuda en büyük destek verecek olan da güzel çalışmalarına şahit olduğumuz Kırıkkale Ünivesitesi’dir. Bunun dışında okullarımızda okul müdürlerimiz ve ilgili arkadaşlarımız Ar-Ge Nirimimizin rehberliğinde çok güzel çalışmalar yapıyorlar. TÜBİTAK, Erasmus, TEKNOFEST kapsamında projeler yaptıkları gibi Kalkınma Ajanslarına da çeşitli projeler yapıyorlar. Başarılı çalışmalarımız var ama daha da ileriye gidebilmek için Üniversitemiz bize önderlik yapacak. Üniversitemizle güzel çalışmalar yapacağımıza inanıyorum. İnşaallah bu süreç  başarılı bir şekilde devam edecektir. Hepinize saygılar sunuyorum” şeklinde konuştu.

Ülkemizin geleceği adına gençlerimizi proje üretmeye ve proje üretim çalışmalarına katılmaya teşvik etmenin önemine değinen Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, “Hepiniz hoşgeldiniz. Geçtiğimiz dört yıl içinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile belirli aralıklarla münferit olarak çalışmalar yapıldı ama birlikte proje bazlı çalışmalar yapmak amacıyla yenilediğimiz teklifimize Sayın Müdürümüz Hayati Telefoncu olumlu baktı. Bugün de yol haritası belirlemek için burada bir araya geldik. Karşılıklı olarak yaptığımız çalışmaları biliyoruz. Bunu ne kadar ileriye götüreceğimiz önemli. En azından bir yıllık yol haritası belirleyelim. Bu çalışmaların Milli Eğitim Müdürlüğü ve Üniversitemiz açısından sadece laboratuvar ve eğitim düzeyinde kalmaması gerekiyor. Son 35 yılda eğitim, araştırma ve sosyal sorumluluk konularında Kırıkkale’de neler yapıldığını biliyorum. Kırıkkale’nin Yakın Geleceğin Büyük Türkiyesi’ne hangi konularda katkı sağlayabileceğiyle ilgili olarak sizlerin de katkılarıyla Kırıkkale-2053 Arama Konferansı’nı yaptık ve elde ettiğimiz çıktıları kitaplaştırarak ilgili yerlere verdik. Yüksek teknolojili ürünler üretebilme iklimi oluşturabilmek için sanayi kuruluşlarına ve insan kaynağına ihtiyaç var. Teorik bilgisini uygulamaya dönüştürmüş ve bunu projeyle desteklemiş olan, proje sonunda ürün çıkarmış ve ürünün endüstriyel üretimini yaparak ihracata konu eden bir insan kaynağımızın ve beşeri sermayemizin olması gerekiyor.  Bu noktada ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarının bir arada çalışma zorunluluğu olduğuna inanıyorum. Ar-ge çalışmalarının hepsi geleceğe yapılan bir yatırımdır. Yerli ve milli savunma sanayisi ürünlerimizin proje aşamasında ve üretiminde çalışan gençler, bizlerin ve sizlerin yetiştirdiği öğrencilerden oluşuyor. Okullarda her öğrencinin projeye dokunabilmesini, görmesini sağlamamız gerekiyor. Proje bazlı çalışmanın önemine inanıp burada bulunduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

İstişare toplantısı, Üniversitemizden ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünden yetkililerin proje çalışmaları üzerine yaptığı konuşma ve sunumlarla devam etti.

TEKNOFEST yarışmalarında öğrencilerimize danışmanlık yapan Dr. Öğr. Üyesi Emrah Kantaroğlu, Üniversitemizin TEKNOFEST tecrübelerini paylaştı. Dr. Öğr. Üyesi Emrah Kantaroğlu, TEKNOFEST’te yarışmaların nasıl gerçekleştiği, yarışma kategorileri, başvuru süreci ve sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Doç. Dr. Tuncay Şimşek, Üniversitemizin TÜBİTAK projeleri ile ilgili sunum yaptı.

Kırıkkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birim Koordinatörü Mustafa Can Hiçyılmaz, Kırıkkale Ortaöğretim TEKNOFEST ve TÜBİTAK faaliyetlerini anlattı.

Güzel Sanatlar Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Hüda Sayın Yücel, TÜBİTAK desteği almaya hak kazanan, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün paydaş olduğu, sanat ile bilimin birleştirildiği ARTSCIENCE projesi hakkında bilgi vererek “21. Yüzyıl’da Eğitim” konulu sunum yaptı.

TEKNOPARK Müdürü Prof. Dr. Ömer Varışlı’nın Üniversitemiz TEKNOPARK’ı ve imkanları hakkında konuşması ile devam eden program, katılımcıların sorularının cevaplanması ve görüşlerini paylaşması ile sona erdi.

Toplantı sonrasında günün anısına hatıra fotoğrafı çektirildi.